ENTREVISTA a Olga Guirao Muñoz.
L’Olga Guirao té una filla de 13 anys, la Natàlia Nicolau, que competeix en l’equip de 12-14 ‘Mirrorqueens‘ de gimnàstica estètica de grup del club. En aquesta entrevista analitza l’estat de la secció del club i d’aquest esport en general.
-Quan i com vau arribar al club?
-L’estiu que la Natàlia tenia 6 anys -ara en té 13- buscava alguna activitat perquè la nena fes el mes de juliol. Ella ja tenia molt d’interès per la gimnàstica rítmica perquè mirava molts vídeos, li agradava molt. Em vaig interessar pel Club Gimnàstica Artística Sant Cugat -ja desaparegut- i pel Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat i, finalment, em vaig decantar pel Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat perquè el campus el feien al Centre d’Alt Rendiment (CAR) i la combinació per portar-la m’anava bé. Una setmana després d’acabar el campus, em va trucar la Mónica Viñals, la presidenta del club, i em va dir si m’havia plantejat que la Natàlia entrés a formar part de l’entitat al setembre perquè des del club veien que tenia bones aptituds. I la vaig inscriure.
-I, en els seus inicis, la Natàlia, que ara és gimnasta de l’equip 12-14 de gimnàstica estètica de grup, va entrar al club fent gimnàstica rítmica.
-Així és. En aquell moment, totes les nenes entraven al club fent gimnàstica rítmica. La Natàlia va estar més d’un any fent rítmica fins que el club ens van dir que el grup on ella estava es dividia i que unes nenes continuarien fent gimnàstica rítmica i unes altres passarien a fer gimnàstica estètica de grup. Com a pares, desconeixedors totals i absoluts del que era l’estètica vam estar dubtant què fer. Va coincidir que el club organitzava el tradicional Festival d’Estiu i vam veure una coreografia d’estètica molt bonica que ens va entusiasmar. Ens va semblar molt espectacular! I, llavors, vam dir, provem-ho! I fins ara!
-Què li aporta l’estètica a la Natàlia?
-Moltes coses bones. Disciplina, treball en equip, compartir valors, esforç, organització…
-Quina valoració en fa de la secció de gimnàstica, i del club?
-És un club familiar que intenta fer moltes coses, amb propostes interessants. És un club que està creixent. La nostra secció depèn molt de la feina dels mares i pares delegats i mares i pares de l’equip.
-Com valora la feina de la Tania Müller com a entrenadora i coordinadora de la secció d’estètica de grup del club?
-Molt positivament. És una persona molt entregada a la feina. Es nota molt que li agrada la feina que fa. I, sobretot, el que més m’agrada, tot i ser una entrenadora molt exigent -les tècniques i tècnics ho han de ser-, és una entrenadora que estima molt a les nenes, es preocupa molt per elles. La conec des de fa molt de temps i l’admiro molt. És hiperactiva. Sempre està fent coses. És molt bona persona i molt bona entrenadora.
-Durant la temporada, l’equip competeix en 3 fases de la Copa d’Espanya i en el Campionat d’Espanya.
-Ens agrada molt. Tenim la sort que som un equip de pares que ens entenem molt bé, que col·laborem tots molt en tot el que podem i intentem apuntar-nos sempre a tot fins a on l’economia ens deixa i fins a on les nostres obligacions laborals i familiars ens deixen. Pavellons plens, ambients molt bonics, molt de respecte entre tots, com gaudeixen les nenes…
-Com definiria la gimnàstica estètica de grup?
-És un esport molt bonic, que juga molt amb les emocions i que és diferent que la gimnàstica rítmica. En la rítmica, per exemple, poden sortir 5 gimnastes al tapís; en estètica, de 6 fins a 14. I això ja és un fet molt diferencial. I el que més m’agrada i m’emociona és que en els 2 minuts i mig que dura la coreografia, l’entrenadora, la coreògrafa i el mateix equip ha de ser capaç d’explicar una història. Hi ha coreografies molt boniques i emotives. És un esport molt desconegut, per desgràcia, i jo animaria a tothom que li donés una oportunitat. Que veiés vídeos, exhibicions… Se sorprendrien!
-Què s’hauria de fer perquè deixés de ser un esport desconegut?
-L’estètica és el gran desconegut i se li hauria de donar una oportunitat. Cal promocionar-la més. Igual que es fa amb la gimnàstica rítmica, a les escoles s’hauria d’explicar als pares que també existeix un esport que es diu gimnàstica estètica de grup, que és molt bonic i que ho provin per si els agrada. Que una tècnica qualificada pugui explicar als pares i a les nenes que és l’estètica. Si es conegués més, agradaria molt. La promoció s’ha de començar des de les escoles, des de ben petites. És la manera de tenir una bona pedrera, com es fa en la rítmica.
TEXT: Àlex López Puig.
FOTO: Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat.